Noutati

» 05.07.2011
Sa lansat situl oficial www.lagoto.ro
» detalii.... 

Cum se recolteaza trufele

Asta e o intrebare foarte simpla. Duci cainele in padure, unde el va gasi trufa. Dupa aceea, in functie de modul in care a fost dresat, va va semnala locul trufei sau o va scoate singur si o va aduce la dumneavoastra.

Partea cea mai interesanta este sa duci cainele in acea padure sau zona de padure in care cresc trufe. Fiecare trufar incearca sa gaseasca cit mai multe locuri in care cresc trufe si din care sa recolteze periodic diamantele negre. Este un lucru destul de migalos care cere multa munca si multa rabdare. Iar pentru un incepator, dar mai ales pentru un caine fara prea multa experienta, acest lucru poate fi uneori frustrant. Dar cu ambitie si rabdare lucrurile vor avansa in directia dorita si va veti bucura de fiecare trufa gasita.

In trecut, recoltarea de trufe se facea cu ajutorul porcilor. Dresajul era destul de usor de facut intrucit trufele reprezentau o delicatesa pentru ei si le mincau cu placere. Dar avind in vedere dimensiunea porcilor si faptul ca de Ignat erau “inlocuiti” s-a trecut la recoltarea trufelor cu ajutorul cainilor.

Avind in vedere ca legatura dintre trufa si copac este una simbiotica, este o “relatie” de lunga durata. Cind veti gasi in padure un loc unde se fac trufe, va veti bucura de el pentru multi ani. In functie de conditiile meteo trufele se vor face in cantitati mai mari sau mai mici. Vor fi locuri care in anii secetosi nu vor produce aproape nimic, dar intr-un an propice va va umple plasa. Ce este foarte important este sa nu distrugeti locurile de trufe prin greblare sau prin recoltare excesiva. Daca ramin 2-3 trufe care putrezesc in pamint, nu veti pierde mare lucru, dar va fi posibil ca alti copaci din zona sa dezvolte micoriza si sa gasiti in anii urmatori mai multe “marfa”.